bipolarna depresija

Bipolarna depresija

Bipolarna depresija može da dovede do toga da se ne osećate kao svoji i da vam oteža obavljanje aktivnosti koje su vam neophodne ili koje želite.

Depresija je deo cikličnih promena raspoloženja, koje se sastoje od velikih uspona (manija) i padova (depresija), karakterističnih za bipolarni poremećaj.

Međutim, pravilno lečenje može da dovede do značajne promene. Postoje brojni tretmani za bipolarnu depresiju, koji odlično deluju.

Šta još može da pomogne?

Neko vreme pratite svoje simptome, jer to može da vam pomogne da znate kada nailazi promena raspoloženja i da možete na vreme da se pozabavite ovim problemom.

bipolarna depresija

Bipolarna depresija simptomi

Tokom depresivne faze bipolarnog poremećaja mogu se javiti sledeći simptomi:

 • osećaj tuge, zabrinutosti ili praznine
 • manjak ili potpuni nedostatak energije
 • osećaj da ne možete ni u čemu da uživate
 • prekomerno ili nedovoljno spavanje
 • nevoljno ustajanje iz kreveta
 • otežano usredsređivanje ili pamćenje
 • teškoće pri donošenju odluka
 • razmišljanje o samoubistvu ili smrti

Moguće je da se pojave svi nabrojani simptomi bipolarne depresije ili samo neki od njih.

Neko ko pati od bipolarnog poremećaja istovremeno može da bude jako tužan, ali i pun energije.

Nasigurniji znak depresivne faze je dugotrajniji osećaj potištenosti – najmanje 2 nedelje, u najvećem broju slučajeva. Ovakve epizode mogu da se javljaju retko ili nekoliko puta godišnje.

Šta bi trebalo da preduzmete ako se kod vas javlja bipolarna depresija

Najvažniji korak koji možete da preduzmete jeste da započnete i pridržavate se plana lečenja bipolarnog poremećaja. To u najvećem broju slučajeva podrazumeva istovremeni tretman medikamentima i terapiju razgovorom.

Lekar može da vam prepiše nekoliko različitih vrsta medikamenata, uključujući i stabilizatore raspoloženja, antidepresive i antipsihotike. Terapija razgovorom može da pomogne kod kontrole stresa i ranog prepoznavanja simptoma. Još jedna vrsta terapije koja može biti korisna kad je u pitanju bipolarna depresija se zove kognitivno bihejvioralna terapija (KBT) i pomaže vam da naučite načine da se nosite sa negativnim mislima koje dolaze u stanju depresije.

Protiv bipolarne depresije možete da preduzmete i druge korake, na primer:

 • Ne pijte alkohol i ne koristite narkotike. Oni mogu da pogoršaju raspoloženje i spreče dejstvo medikamenta.
 • Držite se rutine. Pokušajte da odlazite na spavanje, ustajete, vežbate i uzimate lekove svakog dana u tačno određeno vreme.
 • Ne pravite velike promene u životu kada ste u stanju depresije. Lekar ili terapeut mogu da vam pomognu da napravite raspored odsustvovanja sa posla, ukoliko vam je to potrebno.
 • Zamolite člana porodice ili prijatelja da vam bude podrška. Oni mogu da vam pomognu da se držite rasporeda za sastanke ili uzimanje lekova.

Ukoliko razmišljate o samoubistvu ili da naudite sebi:

 • recite to nekome ko može odmah da vam pomogne
 • pozovite svog psihijatra ili psihoterapeuta
 • pozovite svog lekara
 • pozovite hitnu pomoć ili se javite u najbližu dežurnu službu hitne medicinske pomoći

Kako se prepoznaje i sprečava bipolarna depresija?

Manične i depresivne faze bipolarnog poremećaja ne moraju da slede utvrđeni obrazac. Moguće je da imate nekoliko napada depresije pre nego što zapadnete u maničnu fazu.

Međutim, vremenom ćete primetiti stvari koje dovode do promena raspoloženja, kao i znakove upozorenja, koji ukazuju na to da je moguće da će nastupiti faza depresije. Kada ove simptome uočite rano, obično možete da izbegnete veliku depresiju.

Napravite grafikon raspoloženja, kako biste pratili osećanja, tretmane, spavanje i druge aktivnosti. Zabeležite trenutke kada osećate da ste pod stresom – možda kada ste u društvu određenih osoba ili na nekim specifičnim mestima. Prvi znakovi depresije mogu da budu osećaj umora i nemogućnost da zaspite. Kratki periodi depresije mogu da budu znak da nailazi teška faza.

Osobe u vašoj okolini takođe mogu da vam pomognu da prepoznate obrazac. Zamolite svoju porodicu i stručnjaka za mentalno zdravlje da prate promene vašeg ponašanja, koje ukazuju na to da nailazi problematična faza. Oni će možda moći da uoče stvari koje vi ne primećujete.

Čak i kada se osećate sjajno, vodite računa da se pridržavate plana lečenja – na taj način možete da sprečite ponovno padanje u depresiju.

Bipolarna epresija može da se pobedi.Hranite se zdravo, vežbajte i isprobajte nove tehnike za ublažavanje stresa i kontrolu raspoloženja: priključite se nekoj grupi za podršku, počnite da se bavite nekim hobijem ili praktikujte relaksacione metode poput meditacije, joge ili masaže.