Svrab kože na nervnoj bazi i šta bi trebalo da uradite povodom toga

Anksioznost je mnogo više od psihološkog problema. Ona se manifestuje kroz različite fizičke simptome, a jedan od najneobičnijih je način na koji anksioznost izaziva svrab kože i potrebu za češanjem.

Svrab kože na nervnoj bazi može da bude posledica same anksioznosti, a može da bude i povezan sa problemima sa kožom od kojih se vaša anksioznost pojačava. U ovom članku ćemo se baviti mogućim uzrocima svraba kože na nervnoj bazi i kako da ga se oslobodite.*

*(Po fenomenološkoj definiciji, odnosno definiciji koja opisuje način ispoljavanja anksioznosti, to je neprijatno stanje strepnje, odnosno iščekivanja nekog lošeg događaja u strahu. Anksiozna osoba očekuje neku opasnost i ima doživljaj da od nje neće moći da se zaštiti ili da će teško podnositi posledice te opasnosti. Pojedine osobe somatizuju osećaj anksioznosti, odnosno svoja osećanja pa ih doživljavaju isključivo kao telesne simptome, kao što su problemi sa varenjem, povišen krvni pritisak, glavobolje i, u nekim  slučajevima, svrab kože. Prim. prev.)

svrab koze na nervnoj bazi

Svrab kože = anksioznost ?

Svrab kože može da bude znak alergijske reakcije na nešto, a može da bude i znak bolesti. međutim, može da bude i posledica anksioznosti. Mada svrab kože na nervnoj bazi nije uobičajena pojava, nije ni retka.

Svrab kože na nervnoj bazi (usled anksioznosti)

Svrab kože na nervnoj bazi nije „uobičajen“ u opštem smislu. Međutim, anksioznost izaziva jak stres, a stres ima štetno dejstvo na organe. Pošto je koža najveći organ ljudskog organizma, poznato je da anksioznost može da dovede do osipa i osećaja svraba.

Kada je u pitanju anksioznost, teško da ćete imati samo svrab kože. On je skoro uvek praćen drugim simptomima.

Teško je precizno odrediti tačan uzrok svraba na nervnoj bazi bez kompletnog pregleda, pošto postoji više faktora koji mogu da ga izazovu. Međutim, u najčešće uzroke spadaju:

  • Koprivnjača usled stresa – Koprivnjača se manifestuje kao kvržice koje svrbe, a izaziva je imuni sistem. Koprivnjače se obično javljaju usled alergije, ali može da ih izazove i stres. Anksioznost izaziva popriličan stres, stoga osobe sklone koprivnjači imaju veće šanse da je dobiju.
  • Kožni osip od znoja – Anksioznost izaziva i znojenje, a znoj može da izazove osip kože, poznat i kao toplotni osip. Ili osip usled vrućine. Ovi osipi su potpuno bezopasni, mada mogu jako da svrbe i da traju dve nedelje pa i duže.
  • Aktivirani svrab – Mada nije uobičajeno, anksioznost može da aktivira kožna oboljenja koja već imate. Poznato je da anksioznost aktivira ekcem, herpes, psorijazu i druge kožne poremećaje. U slučaju aktivacije, nijedan od njih nije opasan.
  • Pojačani svrab – Svrab i osipi mogu da nam zagorčaju život čak i kada nam ništa ne fali. Međutim, kada patite od anksioznosti, fizičke senzacije se često pojačavaju, što ne bi bio slučaj da nema anksioznosti. Zato je sasvim moguće da veoma blagi osip, koji biste inače ignorisali, osećate mnogo intenzivnije i da se stoga više fokusirate na njega.

Takođe, moguće je da osećate svrab iz neobjašnjivih razloga. Nisu baš svi načini na koje anksioznost utiče na organizam u potpunosti jasni. Anksioznost može da izazove i osećaj koji liči na svrab, poput mravinjanja u rukama ili drugim ekstremitetima.

Moguće je da se anksioznost pojača, ukoliko je već imate i patite od svraba. Osobe sa zdravom anksioznošću, na primer, mogu da imaju žestoke napade anksioznosti kada osećaju da je nešto „pošlo po zlu“. Stoga sam svrab ne mora da bude posledica anksioznosti, već anksioznost može da se javi kao posledica svraba.

Kako se leči svrab kože na nervnoj bazi ?

Jedino lekar može da dijagnostikuje vrstu svraba i da bude siguran da ne patite od nekog oboljenja ili ujeda komarca ili pauka.

Ublažavanje svraba na nervnoj bazi je isto kao i ublažavanje bilo koje vrste svraba kože. Čak i kada su svrab ili osip posledica anksioznosti, kada do osipa dođe, na vašoj koži ili organizmu je da se postara za njegovu eliminaciju. Suprotno uvreženom mišljenju, nema brzog načina da se rešite osipa.

Postoje, međutim, načini da ublažite svrab – iste one stvari koje biste preduzeli i kod bilo koje druge vrste svraba kože. U njih spadaju:

  • kortizol
  • hamamelis
  • ledene obloge
  • kućni preparati na bazi ječmene kaše
  • soda bikarbona
  • aloja vera

Trudite se da se izbegavate češanje što je moguće više. Češanje dovodi do iritacije kvržica i njihove upale, usled čega one počinju da svrbe još jače i traju mnogo duže. Takođe, zahvaćenu površinu kože održavajte suvom što je moguće više i izbegavajte tesnu odeću koja može da izazove svrab.

Kako se sprečava svrab kože na nervnoj bazi ?

Kada je uzrok svraba anksioznost, odagnaćete ga kontrolom stresa i anksioznosti. Ponovnu pojavu svraba možete da sprečite samo ako anksioznost držite pod kontrolom.