Vrste depresije

Postoje različite vrste depresije, svaka od njih ima svoje simptome, uzroke i način lečenja.

Nemelanholična depresija

Nemelanholično depresija (poznata i kao velika ili klinička depresija) je najčešća vrsta depresije. Statistički od ove vrste depresije oboleva jedna od četiri žene ili jedan od šest muškaraca.

Ne-melanholično znači da su glavni uzroci depresije psihološki faktori a ne biološki faktori. Ova vrsta depresije obično se javlja kao odgovor na specifične dogadjaje ili niz stresnih događaja i obično se povlači kada se stresni faktor reši ili ukloni ili učenjem i razvojem korisne strategije prevladavanja stresa.

Ova vrsta depresije može biti teško dijagnostikovana jer nema definisanih karakteristika kao kod drugih vrsta depresije (kao što su oštećenje mentalnog funkcionisanja, fizički poremećaj, ili psihotično funkcionisanje).

Simptomi ove vrste depresije mogu uključiti:

 • Depresivno raspoloženje ili tugu za više od dve nedelje.
 • Gubitak zadovoljstva, interesovanja i produktivnosti u većini stvari, uključujući i društvene aktivnosti, odnose u poslu ili školi.
 • Stalno loše raspoloženje u toku dana.

Nemelanholične depresije dobro reaguju na različite vrste tretmana uključujući psihoterapiju, savetovanje i antidepresive u zavisnosti od uzroka i originalne ličnosti.

Melanholična depresija

Melanholična depresija je depresija teža od nemelanholične depresije i pre svega zbog bioloških faktora. To je neuobičajeni tip depresije, utiče samo oko 1-2% stanovništva i približno isti broj muškaraca i žena.

Ova vrsta depresije može da bude samostalna (unipolarna) ili kao deo bipolarnog poremećaja.

Simptomi melanholične depresije:

 • Usporeni ili uznemireni fizički pokreti
 • Usporeni ili oštećeni kognitivni procesi, na primer slaba koncentracija i pamćenje
 • Nesanica ili poremećen san
 • Gubitak apetita i energije
 • Neraspoloženje, gubitak energija i umor posebno ujutru (npr. ekstremne teškoće prilikom ustajanja iz kreveta ili izlaska iz kuće tkz. jutarnji umor)
 • Gubitak zadovoljstva, interesovanja i produktivnosti u većini stvari, uključujući i društvene aktivnosti, odnosi i poslu, u školi.

Ova vrsta depresije reaguje najbolje na fizički tretman, kao što su antidepresivi.

Psihotična depresija

Psihotična depresija je težak oblik depresije i ima malo zajedničkog sa melanholičnom ili ne-melanholičnom depresijom.

Definisani simptomi ove vrste depresije su:

 • Više ozbiljno depresivno raspoloženje u odnosu na druge vrste depresije
 • Halucinacije (npr. glasovi)
 • Zabluda (npr. ekstremna ili lažna uverenja krivice, srama, siromaštva ili bolesti)
 • Ozbiljni poremećaji psihomotorike
 • Psihotičnih depresija obično ne prolazi bez terapije. U tom slučaju odgovara samo tretman antidepresivima i antipsihoticima.

TIPOVI DEPRESIJE

VELIKA DEPRESIJA – Veliki depresijski poremećaj karakteriše kombinacija simptoma koji smanjuju sposobnost osobe da radi, spava, uči, jede i uživa u prijatnim aktivnostima. Više…

POSTPOROĐAJNA DEPRESIJA je povezana sa pojavom novih hemijskih, socijalnih i psiholoških promena u vezi sa postojanjem bebe.Više

SEZONSKA DEPRESIJA – Sezonska depresija je poremećaj raspoloženja koji se dešava svake godine u isto vreme. Redak oblik sezonske depresije, poznat je kao letnja depresija, počinje krajem proleća ili početkom leta, a završava se u jesen.Više

PSIHOTIČNA DEPRESIJA – Psihotična depresija se javlja kada teška depresivna epizoda koegzistira sa oblikom psihoze. Psihoza može biti ispoljena kroz halucinacije, zablude,deluzije ili neki drugi raskid sa realnošću.Više

BIPOLARNI AFEKTIVNI POREMEĆAJ – MANIČNA DEPRESIJA – Bipolarni afektivni poremećaj je ranije nazivan manična depresija. To je veliki afektivni poremećaj ili poremećaj raspoloženja, kojeg karakterišu dramatične promene raspoloženja.Više