Velika depresija

Šta je velika depresija?

Veliki depresijski poremećaj karakteriše kombinacija simptoma koji smanjuju sposobnost osobe da radi, spava, uči, jede i uživa u prijatnim aktivnostima.

Postoje slučajevi kada postoji tuga, usamljenost, osećanje beznadja u toku nekoliko dana. Medjutim to nije velika depresija.

Klinička ili velika depresija je onemogućavanje življenja, sprečenost da osoba funkcioniše normalno. Epizoda kliničke depresije može se desiti samo jedrprn u životu svakog čoveka. Češće, ipak, to se ponavlja više puta tokom celog života jedne osobe.

Pored toga, kod velike depresije, jedan od simptoma mora biti depresivno raspoloženje ili gubitak interesovanja. Simptomi trebaju da budu prisutani svakodnevno i za veći deo dana ili skoro svakodnevno najmanje dve nedelje.

Takođe, simptomi depresije moraju izazvati klinički značajan distres ili umanjenje u funkcionisanju.

Šta aktivira veliku depresiju?

Neki od uobičajenih okidača velike depreasije uključuju:

  • žalost gubitak voljene osobe, smrt bliske osobe, razvod, odvajanje
  • interpersonalni koflikti koji dovode do socijalne izolacije ili osećanja odbačenosti
  • velike promene u životu – selidba, promena škole, promene posla, penzionisanje
  • lični sukobi među partnerima ili sukobi sa drugim značajnim osobama
  • fizičko, seksualno, ili emocionalnog zlostavljanja

Velika depresija može da se javlja u nekim porodicama sa generacije na generaciju. Međutim, depresija može da se javljaju kod ljudi koji nemaju porodičnu istoriju depresije.

Kako se velika depresija dijagnostikuje?

Zdravstveni radnik – kao što je lekar primarne zdravstvene zaštite ili psihijatar – će obaviti temeljan medicinski pregled.

Profesionalno će pitati za ličnu i porodičnu psihijatrijsku istoriju.
Ne postoji pregled krvi, rendgen, laboratorijski i drugi testovi za dijagnozu velike depresije.

Lekar može da traži neke testove krvi da bi otkrio neke druge zdravstvene probleme koji imaju simptome slične onima kod depresije. Na primer, hipotiroidizam često se ispoljava u početku simptomima depresije.

Upotreba ili zloupotreba alkohola, neki lekovi, moždani udar ili nezakonite upotrebe droga takođe mogu da izazovu simptome depresije.

Kako se leči velika depresija?

Velika klinička depresija je ozbiljna ali izlečiva bolest. Lekar će najverovatnije dati lekove-antidepresive.

On ili ona takođe može predložiti specijalizovani oblik psihoterapije. Važno je razgovarati sa lekarom o pronalaženju tretmana koji pacijentu najviše odgovara.

Možda će biti neophodno da lekar isproba različite antidepresive sa različitim dozama dok se ne uspostavi najbolja terapija.

Postoje i druge mogućnosti za le-čenje depresije – kao što su elektro terapija koja se koristi samo kada lekovi nisu efikasni.

Kako velika depresija može da se spreči?

Kada ste imali jednu epizodu depresije, to je visok rizik da dobijete i drugu. Najbolji način da se spreči druga epizoda velike depresije je biti svestan trigera ili glavnih uzroka depresije. Takođe je važno znati šta su simptomi depresije i kada treba razgovarati sa svojim lekarom.